23 Temmuz 2014 Çarşamba

Filistin ve liderlik zamanı...


 
Çarşambanın  ilk saatleri... Gazze'ye yardım kampanyalarından söz ediliyor...
Yedi yıldır kuşatılmış olan, nüfusun yüzde 40'ı işsiz ve yüzde 80'i yardıma muhtaç olan Gazze'ye ...
İsrail önce 'evlerden çıkın' uyarısı yapıyor sonra bombalıyor...
Bugüne kadar Filistin'de silahlı direnişi eleştiren Filistinliler dahi artık silahlı direnişin arkasında...
Her seferinde daha fazla Filistin'li İsrail'in Filistin'i bir sonraki yok etme adımının bahanesi olacak girişimlere hazır hale getiriliyor. Bu girişimler, roket saldırıları, intihar bombacıları anlamına geliyor. Yani bu yolla radikalleşmiş oluyorlar. Şiddet şiddeti doğuruyor. 
Karşılıklı olarak İsrailliler de, Filistin nefreti kusacak kadar radikalleşiyor. Bu politikalar İsrail'de taban bulmuş oluyor.
Hamas, ateşkes için Gazze ablukasının kalkmasını ve Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını şart koşmakta. Aslında 'yavaş ölüme' direnmekle, hızlı ölüm onları yakalıyor. Batı Şeria'da üç İsrailli genç kaçırılıp katledildikten sonra bu konuyla ilgisiz 500 Hamas üyesi tutuklanmıştı. Bu mahkumların serbest kalması talebi var. 
Netanyahu'nun, İsraillilerin intikam için işkence ile öldürdüğü 16 yaşındaki Muhammed Ebu Kadir'in ölümü için, çocuğun babasına verdiği adalet sözü havada kalmış görünüyor...
***
Gerilim ile birlikte İsrail, Filistin hükümetinin 40 bin memurunun maaş transferini durdurmuştu... Bu da ekonomisi zaten eksilerde olan Filistin'de, gerilim ve nefreti arttırıyor.Diğer yandan Mısır'da yönetimin el değiştirmiş olması da, tünellerden gelen ithal ürünlerden vergi alan Filistin yönetimini, bu gelirden mahrum bıraktı. 
Haaretz yazarı Gideon Levy'ye göre; Hamas roket atmadığı sürece Filistinlileri kimse dikkate almıyor....
İsrail'de yaşayan Filistinlilerin ikinci sınıf insan muamelesi gördüğünden, hak ve özgürlük ihlalleri yaşadığından bahsetmek linç sebebi olmuş durumda.  Direnmeseler kendi topraklarında öyle yaşamayı kabul etmiş olacaklar. 
İsrail Hava Kuvvetleri subaylarına, Gazze'yi bombalama talimatlarına direnme çağrısı yapanların, taciz edildiği haberleri geliyor.
***
USA Today gazetesinin haberine göre İsrail devleti öğrencilere sosyal medyada İsrail yanlısı mesajlar atması için ödeme yapıyor.
New York Times İsrail'in öfkesini roket saldırılarına bağlayarak, demir kubbe hava savunma sisteminden ve Gazze'ye silah da taşındığı iddia edilen yardım tünellerinden bahsederken, İsrail'in ne tür silahlar kullandığı konusunda haberler yok. 
Her tür silah kullanımının meşru olacağını savunan radikal İsraillilerden önceki yazılarımızda bahsetmiştik.
***
Gazze'de görev yapan Norveç'li bir doktor, ateşkes için efor sarfedeceğini söylerken İsrail'i destekleyen mesajlar veren Obama'yı, Shifa hastanesinde bir gece geçirmeye çağırdı. Hamas'ın hastanelerde planlama yaptığı düşüncesi ile İsrail çatışmaların başlamasından itibaren üçüncü kez Wafa hastanesini bombaladı.
Filistin'de birlik hükümetini tanıma kararı verirken yoğun muhalefet ile karşılaşan ABD, birlik hükümetinin bakanlarında Hamas üyesi bulunmamasını, ABD destekli bir hükümet olduğunu gerekçe göstermişti. 
 Amerika ve Avrupa, Hamas'ın ateşkes koşulları için çaba sarfedecek gibi görünmüyor. ABD'nin Mahmud Abbas'a ısrarla hatırlattığı bazı şartlar da yerine getirilemedi. Bunların içinde yasama organı ile ilgili bazı düzenlemeler yer almakta.
***
Hamas'ın seçimlerdeki oy oranı uluslararası camiaya çok fazla şey ifade etmiyor. 
Önemli Batı gazetelerinde, Filistinliler, terörist organizasyon üyelerine oy vermiş olmakla eleştirilebiliyor. Bu nedenle sivillerin vurulması meşru gösterilemez.
Yönetimde halkın oyunu alan bir parti ile uluslararası kabul gören bir hükümet seçme arasında kalan Filistinliler için dışarıdan sağlanan fonlar önemli.
 Yine de neden Hamas'a oy veriyorlar? 
Amerika Birleşik Devletleri'nin her koşulda İsrail işgalini silah ve teçhizatla desteklediklerine inandıkları için. Oysa dünyada Filistin'e destek arayan pekçok kişi de yine ABD başkanı Obama'yı adres biliyor. Ona çağrı yapıyor, onu eleştiriyor. 
İsrail'in ise topraklarından vazgeçmeyeceğini biliyorlar.

İsrail'in bugüne kadar zaten giderek daralmış olan Filistin topraklarını kabule yanaşmayıp, Batı Şeria'da yeni yerleşim yerleri inşasını durdurmaması, zaman kazanma metodları, Filistinliyi radikalleştiren bir diğer etken. Hiç umutları yok.
Bu trajedi durmalı.
Cenevre'de toplanan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde sadece İran, İsrail'in harekatını etnik temizlik olarak niteledi. Cezayir ve BAE de İsrail'i eleştiren ülkeler arasında. Bu ülkeler de, insan hakları noktasında sorgulanan ülkeler. İşine gelmeyen gerçekleri söyleyene yönelik eleştiriler gerçeği değiştirmiyor.  Bu arada ülke ise Filistinliler'in roket saldırılarına odaklanmış durumda.
Çarşamba akşam, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond Ramallah'ta Mahmud Abbas, ardından da Perşembe Netanyahu ve Lieberman ile görüşecek.
 Dünyada pekçok trajedi de Uluslararası örgütler ve özel elçilerin aczini gördük. Bu sefer büyük liderliğe her zamankinden çok ihtiyaç var. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder