8 Ekim 2013 Salı

Hükümetsiz topraklarda operasyon ve El Şebap

Hafta sonu U.S. Navy Seal’ isimli özel birlik Somali'de El Şebab adlı terör örgütüne bir operasyon yaptı. Operasyonun detayları ise yeni ortaya çıkıyor....

...

Uranyum, demir, kalay, bakır, jips, boksit ve doğal gaz yataklarına sahip bir Doğu Afrika ülkesi Somali.

Arap yarımdasına yakınlığı nedeni ile yapılan araştırmalarda, kuzeydeki Puntland eyaletinde yaklaşık 5-10 milyar varillik petrol rezervi saptanması sonucu Somali Petrol Şirketi kurulmuş...


Yıllardır süren iç savaş ve yönetimsizlik...

Kamu maaşlarının ödenemediği bir yoksul ülke...


Her ne kadar ABD'de de devlet dükkanı kapatsa da...

Güney Sudan'dan gelen petrolün taşınma alanı da bu ülkedeki sorunlara bakarken bilinmesi gereken bir diğer nokta.

Silah ve savaş lobisinin Somali'deki etkileri, yeraltı zenginlikleri, Kenya'nın; Somalideki durumun kendi güvenliğini ilgilendirdiğini iddia etmesi tartışmaları...

Ve yeraltı zenginliklerine sahip bölgelerde her daim bir şekilde teşvik edilen kaosu burada da görüyoruz...

Diğer yandan Avrupa'da ve Amerika'da kriz var.

...

Hafta sonu U.S. Navy Seal’ isimli özel birlik Somali'de El Şebab adlı terör örgütüne operasyon yaptı. Operasyonun detayları ise yeni ortaya çıkıyor.

Amerika bu operasyon ile Doğu Afrikadaki müttefik ülke ve Somalinin komşusu Kenya'daki ''El Kaide bağlantılı militanların genişlemesi için çalışan etkili bir ismi'' yakalamayı hedefliyordu.

Başkent Mogadişu’nun 180 kilometre güneyindeki kıyı şehri Barawe’deki bir merkeze yapılan baskında Amerikan komandoları Ikrima lakaplı Abdulkadir Muhammed Abdulkadir'i yakalayamadı.

27 Eylül'de Nairobi alışveriş merkezine düzenlenen ve 60 kişinin öldüğü saldırıyı El Şebab'ın üstlenmesinin ardından grubun rolü ve ağırlığı tartışılıyor. Saldırıyı düzenleyen ve Şebab'ın uzantısı El hicra üyesi olduğu tespit edilen iki kişi operasyon ile öldürüldü ancak asıl şüphelinin kaçtığı tahmin ediliyordu. Abdülkadiri'nin Nairobi saldırısını da planladığı sanılıyor.

Somali'nin komşusu Kenya'da El Şebab'ın alt kanadı olan yapının ismi El Hicra... Analistler ve Kenya İstihbaratına göre Ikrima bu yapıya eleman kazandırıyor ve eylemlerini planlıyordu.

Kenya ''El Şebab ile mücadele için'' Somali'ye asker gönderdiğinde, Ikrima'nın Nairobi deki BM elçiliğini ve parlementoyu hedef alan operasyonlar planladığı iddia ediliyor. Kenya istihbarat raporlarına göre, 2011'de Kenya seçime hazırlanırken, Ikrima, Batı destekli geçiş hükümeti üyelerini de hedefledi. Yetkililer bu eylem planlarının yakalandığını o nedenle engellenebildiğini söylüyor.

...

1998'de de Nairobi'de Abd büyükelçiliğine ve çeşitli merkezlere saldırılar olmuş, 2002'de Mombasa'da İsraillilere ait bir otele ve İsrailli Arkia havayoluna ait bir uçağa saldırılar gerçekleşmiş, 13 kişi ölmüş 80 kişi yaralanmıştı.

...

2011'de Kenya, Somali'nin güneyinde El Şebab'ın etkin olduğu bölgeye büyük bir operasyon başlattı. 1600 asker ve hava gücü ile bir operasyon...Bu dönemde Somali'deki iç karışıklık ve terörden kaçan 450 bin kişi Kenya'ya sığınmış durumdaydı. Somalili militanların Kenya sahillerinden insan kaçırması ve turizme verdiği zarar bardağı taşıran damla olarak sunuldu.

Kenya ve 1999 ile 2006'da ülkeye askerini sokan Etiyopya'nın, kendilerinde Somaliye müdahil olma hakkı görmesi tartışıldı. Kenya müdahalesinin ardından Somali'de bazı bölgelerde istikrar sağlandığı ve buna yönetimsizlikten yorgun düşen, soakak kavgalarının arasında kalan, açlıkla mücadele eden, eğitim alamayan bazı Somalilerin olumlu tepki verdiği argümanı kullanılıyor.

Somali'nin istikrarı için yatırım ve pekçok iyileştirmeye ihtiyaç var. Türkiye'nin bu konuda attığı adımlar bu ülkede bazı Somalililerden takdir topluyor ve diğer ülkelerin yaklaşımı gibi emparyalist-sömürgeci bir yaklaşım olarak algılanmıyor... Ancak Temmuz'da Türk büyükelçiliğine bir saldırı düzenlendiğini de hatırlatalım. Bu saldırının nedenlerine dair bazı spekülasyonlar da var.

Avrupa Birliği de Türkiye'nin kendi belirlediği çerçevede Somali'ye yardım yapmasından rahatsız olduğunu ifade etmişti. İngiliz yardım kuruluşlarının da yardım dağıtma faaliyetlerini tek elden yürütmek istediği biliniyor.

Ülkedeki mali zorluklar, polislerin maaşlarını alamaması, Türk büyükelçiliğini koruyan polislerin hangi gruplar ile bağlantılı olabileceği gibi sorular cevapsız kalıyor. Bu yönetimsizlik ve mali ortamda yönetimde El Şebab etkisinin artması da sözkonusu olabiliyor.

El Şebab veya El Kaide gibi terör örgütlerinin içinde hangi grubun hangi maksatla hareket düzenlediği ve kimin lehine çalıştığı her zaman bilinemiyor. Bu Irak'ta da Afganistan'da da böyle.

El Şebab'ta farklı ülkelerden uluslararası cihadistler ve Somali için çatışan üyeler birlikte yer alıyor.

...

Abd'nin son operasyonu ile hedef aldığı Abdulkadir'in Nairobi saldırısındaki rolü kesin olarak bilinmiyor. Ancak El Hicra'nın eylemleri Kenya'da İslami radikal olarak adlandırılan grupların yükselişte olduğu inancını güçlendirdi.

Kenya'da müslümanlar azınlık. Örgüt üyelerinin çoğu Somali'li. Üyelerin, Somali'de eğitim alıp diğer Afrika ülkelerine geçtiği görülüyor.

Haftasonu Libya'daki bir operasyonda yakalanan terör şüphelisi Ebu Enes El Libi'nin de CIA ve FBI temsilcileri tarafından sorgulanacağı belirtiliyor.

Libyada yaşayan Libi Afrikadaki ABD konsolosluklarına saldırılardan dolayı aranıyordu.

ABD Libi'yi New York'ta sorgulamayı planlıyor.

Kaddafi rejimi 2010'da ABD'ye Libi'nin adresini vermişti. Ama bu ülkedeki hassas güvenlik durumu nedeni ile Libi yakalanmamıştı. Libya'daki geçiş hükümeti ise Libi'nin götürülmesini kaçırılma olarak niteledi.

Dünya dönüyor, Ortadoğu ve Afrika kanamaya devam ediyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder