12 Şubat 2013 Salı

CİLVEGÖZÜ VE HABER ÇELİŞKİLERİ


Bugünkü gazete haberlerinin Cilvegözü patlamasını veriş şekline bakarsak bazı çelişkiler ve sorular var. Biz bunların cevabına hakimizdir diye düşünüyorum. Bir özet yaptım aşağıda. Bold olan yerler, gazetelerdeki çelişen açıklama ve bilgiler.Temel soruları maddeler halinde özetliyorum, ilk sayfa haberlerindeki bilgiler ve başlıklar da gazete isimlerine göre metinleri ile yer alıyor daha sonra...

TEMEL SORULAR

1-      Araç nereden geliyordu?

2-      Araç uzaktan kumanda ile mi patlatıldı? Muhaliflere bomba götüren bir aracın kaza ile patladığı olasılığı konuşuluyor. Eğer öyle ise uzaktan kumanda iddiası safsata anlamına gelir. Bu konuda yapılan açıklamlar ıspatlanabiliyor mu? Uzmanlar ne der?

3-      Milliyet’in; Suriye rejimine yakın internet sitelerinin, saldırıdan sonraki haberlerde, Muhaberatın, ‘’Suriye’den Türkiyeye silah taşıyan araca başarılı operasyon yapıldığı’’ haberlerine dikkat çekmesi önemli. Ancak, bu mantıkta; fabrikasyon bomba taşıyan ve Esadın hedefinde olan bir araç, olsa olsa olsa Türkiye’den Suriye’ye silah taşıyor olabilir.Ya o Suriyeli siteler ya da Milliyet’in maddi hatası sözkonusu.

4-      Yenişafak’ın, bu haberi verirken ‘gözler DHKP-C ye çevrildi’ demesi ve buna dayanak olabilecek bir bilgi paylaşmaması ilginç bir tutum.

5-      Milliyet; sınırın Suriye tarafında derken Hürriyet Türkiye tarafında diyor. Basit bir maddi hata gibi.

6-      Posta ise cesurca üç olasılığı soruyor, Bu alana, Türkiye’den yardım tırlarının geldiğini, ve Suriye’den gelen araçların da yardımları almak için geldiğini vurguluyor, bu taraftan araçların Suriye’ye geçemediğini söylüyor.Yani haberlerde iddia edildiği gibi plaka Suriye ise, burdan giden araç iddiası çürümüş oluyor. Zaman ise; sahte kimlikler ile Türk illerinden çok sayıda araç kiralandığını yazarak, aracın buradan gittiğini vurguluyor gibi. O halde plaka türk olmaz mı?

7-       Bu arada Milliyet, Suriyedeki devlet destekli web sitelerinin, haberi; ‘’Esad’ın başarılı opersayonu’’ olarak duyurduğunu söylerken, Posta; bu sitelerin, haberi; aracın Türkiyeden yola çıkıp, Şam’ı hedef almayı planlayan bombaları taşıyacağını, ancak yanlışlıkla patladığı şeklinde verdiğini söylüyor. Yani; o sitelerin, ‘’Esad yaptı’’ demediğini yazıyor.

8-      Hürriyet, muhalif Suriye Ulusal Koalisyonu üyelerinin Türkiye geçişinden on dakika sonra zaman ayarlı bombanın patladığını vurgularken, Milliyet; muhaliflerin patlamadan bir gün önce muhaliflerin burada inceleme yaptığını söylemek ile yetiniyor.Yani Hatip’in geçişinin bir gün öncesi bir kontrole dikkat çekiyor ama geçişin on dakika sonrası patlama olduğunu vermiyor.

9-      Birgün ise beklenmeyecek şekilde olayı tek bir tarafa çekmiyor, sadece hükümetin bu işi eline yüzüne bulaştırdığı noktasına vurgu yapmakla; olan factleri aktarıyor manşetin detayında. Aracın Suriye plakalı olduğunu yazıyor. Suriye’den Türkiye’ye giriş yaparken yaşandığı açıklamlarını duyurmayı tercih ediyor. Birgün daha önce İmalat Üssü Türkiye,İnfilak adresi Suriye başlıklı bir haber yapmıştı. Bu haberi dehatırlatıyorlar bugün ama, fabrikasyon bombanın Türkiye’den Suriye’ye gidiyor olması gerekmez miydi bu geçmiş haberlerini ıspat adına hatırlatmaları için?




İŞTE GAZETELERİN BU HABERE DAİR İLKS AYFA METİNLERİ:

ZAMAN: SINIR KAPISINDA UZAKTAN KUMANDALI TERÖR

Suriye’de yaklaşık iki yıldır devam eden iç savaş bir kez daha Türkiye’deki ocaklara ateş düşürdü.Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü sınır kapısında dün meydana gelen patlamada 13 kişi hayatını kaybetti. Sınır kapısının yaklaşık 40 km ilerisindeki ara bölgede gerçekleşen patlamada 27 kişi de yaralandı

...Başbakan yardımcısı Bülent Arınç, patlamanın Suriye’den gelen bomba yüklü panelvan minübüsün infilak etmesi sonucu gerçeleştiğini açıkladı...Suriye’ye yardım için park halindeki tırların beklediği alanda bulunan aracın uzaktan kumanda ile patladıldığı ileri sürülüyor...Mersin Gaizantep Adana gibi illerden sahte kimliklerle kiralanan çok sayıda aracın Suriye’ye kaçırıldığını belirten güvenlik birimleri, dünki saldırıda kullanılan aracın da bunlardan biri olabileceği ihtimali üzerind eduruyor.

YENİŞAFAK: TERÖR SINIRI VURDU

 ABD büyükelçiliğine düzenlenen saldırıdan 10 gün sonra, terör çirkin yüzünü birkez daha gösterdi, Hatay Cilvegözü sınır kapısından giriş yapan Suriye plakalı bomba yüklü panelvan minübus uzaktan kumada ile patladıldı. Olay yerinde 5 hastanede 8 kişi can verdi.

...Suriyedeki iç savaşın ardından Türkiye sınırında düzenelnen ilk bombalı saldırı gözler, bölgede faaliyetleirni arttıran DHKP-C ve örgütle bağlantılı hareket eden Acilciler grubuna çevrildi.Saldırıyı bakanlar kurulu toplantısında değerlendiren Başbakan Erdoğan ‘bu olay hem terör hem Suriye’deki olaylardaki hassasiyetimizin ve çalışmalarımızın ne kadar isabetliolduğunu göstermesi bakımından önemli.Her iki konudaki kararlılığımızdan taviz vermeyeceğimizin özellikle bilinmesini istiyorum’ dedi.

YARDIM NOKTASINI BİLEREK SEÇTİLER: Cilvegözü sınır kapsında sadece Türklerin ve Suriyelilerin ara bölgede ticaret yapmalarına izin veriliyordu. Suriye’ye gönderilen yardım tırları da ara bölgede boşaltılarak karşı tarafa gönderiliyordu.Patlamanın çok sayıda sivilin bulunduğu alanda olması ölü ve yaralı sayısını arttırdı.

 

MİLLİYET: BOMBALI SALDIRIDA EL MUHABERAT İZİ

Cilvegözü’nün Suriye tarafında insanı yardımların depolandığı bölgede bombalı araç patladı 3 ü türk 13 kişi öldü.

...Saldırıyı üç kişinin gerçekleştirildiği, saldırganların ikisinin Suriye’ye birinin Türkiye’ye kaçtığıiddia edildi.Bombalı araçta en az 35-40 kg fabrikasyon patlayıcı bulunduğu öne sürüldü. Patlamanın ardından Suriyedeki internet siteleirnin Esad’ın istihbarat örgütü El Muhaberatın, Türkiye’ye silah taşıyan bir araca başarılı bir operasyon gerçekleştirdiği yönündeki haberleri gözleri bu örgüte çevirdi. Patlamadan bir gün önce de, Esad muhaliflerinin sınır kapılarında incelemede bulunması, hedef muhalifler miydi yorumuna yol açtı.Türkiye’den Suriye’ye götürülen yardımlar, patlamanın meydana geldiği tampon bölgedeki depolara indiriliyor, ardından muhalifler tarafından alınarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.

 

HÜRRİYET:ÜÇ BOMBACI KAMERADA

TÜRKİYE TARAFINDA PATLADI: Cilvegözü sınırkapısı ile Suriyenin BAB El Hawa sınır kapısı arasındaki tampon bölgenin Türkiye tarafında dün 15.00 te patlama meydana geldi.Suriye plakalı otomobildeki patlamın etkisi ile kapıya yaklaşık 40 metre uzaklıktaki 20 araç hasar gördü.

ZAMAN AYARLI BOMBA: Gümrük kapısının kamera kayıtlarında patlamadan 22 dakika önce 3 kişi aracı parkedip uzaklaşıyor.Ardından ikisi başka araç ile Suriye’ye dönüyor. 3. Kişinin ise Türkiye’ye girdiği sanılıyor. Görüntüleri izleyen Adalet Bakanı danışmanı Adnan Boynukara ‘olay tahminlerin ötesinde planlı, araç gümrük alanında terk edilip zaman ayarlı patlatılıyor’ dedi.

HEYET GEÇTİKTEN SONRA:Bombanın zaman ayarlı olması ve patlamanın Muhalif Suriye Ulusal Koalisyonu üyelerinin Türkiye geçişinden on dakika sonra olması, Hedef Koalisyon Üyeleri miydi sorusunu akla getirdi. Üyeleri yaralanmayan heyette,Koalisyon Başkanı Muaz El Hatip ve çok sayıda üst düzey yetkili yer alıyordu. Koalisyon üyesi Louay Safi, saldırıyı araştırdıklarını söyledi.

POSTA: BU BOMBALAR KİMİN?

...İçişleri bakanlığı bomba yüklü minübüsün Suriyeden geldiğini açıkladı,

İŞTE SALDIRI İLE İLGİLİ ÜÇ İDDİA:

1-Saldırıyı Türkiye’nin karşı olduğu devlet başkanı Esad düzenletti.

2-Suriyeli Muhalifler bombaları minübüse Türkiye’den yükledi.Suriye’ye götürüp eylem yapacaklardı, bombalar yanlışlıkla patladı.

3-Türkiye ile Suriye arasındaki gerginliği tırmandırmak isteyenler bu saldırıyı düzenledi ve Suriye yapmış süsü verdi.

MUAMMER GÜLER HATAYA GİDERKEN ŞU AÇIKLAMAYI YAPTI: Olaydan 22 dakika önce gri 2 dakika önce de kırmızı renkli iki arç patlamanın olduğu yere park ediyor.Bunlardan biri bomba yüklü araçlar Suriye’den geliyor.Görüntüleir mevcut.

ARAÇLAR SURİYEYE GEÇEMİYOR Tampon bölge yardımların toplandığı alan.Türk tırları yardımları buraya getiriyor.Daha sonra Suriye’den gelen araçlar, yardımları alıp ülke içine taşıyor.

...İddiaya göreEsed’in ajanları, bomba yüklü aracı tampon bölgeye getirdi ve uzaktan kumanda ile patlattı.Amaç sözümona Türkiye’ye gözdağı vermek.

ŞAMDA PATLATACAKLARDI: Suriye’den yayaın yapan devlet destekli internet siteleri bomba yüklü aracın Türkiye’den yola çıktığını ileri sürüd ve şunu iddia etti: Esad’a karşı savaşan ÖSO YANLILARI BOMBA yüklü bu araçla başta başkent Şam olmak üzere hükümetin kontrolündeki şehirlerde eylem yapacaklardı, araç yanlışlıkla patladı.

 

 

Olayın videosu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder