16 Şubat 2013 Cumartesi

GÖRMEZDEN GELMEK VE GÖSTERMEK


Bazı gazetelerin ilk sayfasına göre ülke güllük gülistanlık, barış geldi gelecek... Bazılarına göre ise terörün başgöstermesi son anda önleniyor,zemin kaygan... Muhafazakar gazetelerin çoğu barış rüzgarına vurgu yaparken,ZAMAN ve BUGÜN ilk sayfada eylem türü bazı şeylere yer veriyor. Öcalan'ın yakalanmasının yıl dönümünde polis ile göstericiler arasında ne yaşandı? Gözyaşartıcı bomba ve tazyikli suya hedef olanlar provokatör mü? Hepsinin cevabını tek gazeteden öğrenmek zor. Hepsini okumak lazım.

ZAMAN örneğin; DHKP-C nin canlı bombalarını manşete çekmiş....Baykal ve Yargı Çetesi davasında, CHP’li Tacidar Seyhan’ın adının öne çıktığı son gelişmeler de ilk sayfa haberleri arasında.
YENİŞAFAK, Öcalan’ın yakalanmasının yıldönümünün sakin geçtiğini vurguluyor.
TÜRKİYE barış mesajlarına yer veriyor,
BUGÜN, Zaman’ın eylemcikleri veDHKP-C’ yi öne çıkarmasına paralel, Hain Planın Son Anda Engellendiğini manşete çekiyor.

28 Şubat ile ilgili gelişmeler ise Yenişafak ve Milliyet’te orta büyüklükte yer buluyor. Zaman’da daha küçük.

CUMHURİYET başkanlık sistemini eleştiren Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Başkanı’nın ‘SONU DİKATATÖRLÜK’ açıklamasınımanşette görüyor. Başkan ‘Ortadoğu’da diktatörlükler yıkılırken; rol model Türkiye’nin; başkanlık sitemi getirmesi tezattır’ diyor. Bu nedenle bu haberi, BUQUİCCHİO: TÜRKİYE ROL MODEL olarak görmek ne ise; SONU DİKATATÖRLÜK şeklinde görmek benziyor mu? Ayrıca Cumhuriyet’te yer alan, ‘3 KİŞİDEN BİRİ İCRALIK’başlığı dikkat çekiyor. Ekonominin iyiye gitmesi ile gelir dağılımı-zenginleşme arasındaki farkları da aynı şekilde anlatmayı gerektiren bir haber bu. Belki bir ekonomi dosyası ile anlatılması gereken... Bu önemli haber, ekonomideki iyileşmenin manası ve halka yansıyan oranların dinamiğini de açıklayarak yapılabilir.

Bugün ilk sayfalarda dikkat çeken bir diğer haber; SEVİL SEVİMLİ; Hürriyet ve Cumhuriyetbu konuyu ilk sayfada görüyor. Bazı haberlerde tüm suçlamalar yok.Tek yerden yürünmüş. Ki diğer suçlamalar dediğim de gazetede ilk sayfada yer alanlar da; pankart açmak, konser izlemek türünde suçlar. Şiddet içermeyen propaganda suçlarının 4. Yargı paketinde düzenlendiği biliniyor. Sevimli’ye isnad edilenlerde, böye bir suçlama yok. Özel yetkili mahkemeler kaldırıldı. Ama durum bu. Sevimli ilk olarak DHKP-C operasyonunda gözaltına alınmış ve 3. yargı paketi kapsamında serbest kalmıştı. Şimdi yeniden 5 küsür yıl ceza.

BİRGÜN ilk sayfada; tutuklu hastaların mağduriyetine dikkat çekerken, İmralı’ya gidecek heyette yer alacak isimleri de küçük bir haber ile görüyor. Ayrıca Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak’ın son açıklamasına dair Otopsi Raporu Çark Ettirdi başlıklı haber de önemli. Valiler ile ilgili dönem dönem benzerşeyler yaşanıyor. En son Muhsin Yazıcıoğlu olayında; Kayseri valisinin elindeki son bilgiyi teyidsiz basın ile paylaşması yüzünden neredeyse konuya dair suçlandığını hatırlıyoruz. Mustafa Toprak 19 yaşındaki Şahin Öner’in daha önce bomba patlaması sonucu öldüğünü açıklamıştı. Birgün, otopsi sonucu patlayıcı izine rastlanmayınca Vali’nin açıklamasının değiştiğine dikkat çekiyor. Bu gibi durumlarda valiler örtbas için yanlış bilgi vermeyi genelde tercih etmezler. Çünkü önünde sonunda bunun doğrusunun çıkacağını bilirler. Burada hatayı; raporu veren veya ilk bilgi paylaşımını yapan bazı birimler yapabilir. Mesela bazen kimse görmedi zannedilir ve yanlış bilgi verilir, bazen daha farklı olur. Ama muhakkak bir gören çıkar. Valilere düşen, bu gibi durumlarda otopsi dahil son bilgiler gelene kadar, ‘şu anki bilgimize göre’ şeklinde notlar düşerek, beklenen raporlar olduğunu vurgulamayı unutmamaktır. Aksi halde kendilerine gelen yanlış bilgiyi, inanarak paylaştıklarında, yalancı veya olayı kapatmayı çalışan olmakla suçlanmaları an meselesi olabilir.

___________________________________________________________________
İŞTE DETAYLAR
BUGÜNÜN GAZETELERİ İLK SAYFA HABERLERİ VE MANŞETLER

Editöryel kararlar ve gazetelerin yayın duruşları bugün nasıl farklılık gösterdi bakalım:

ZAMAN-MANŞET: İŞTE ARANAN CANLI BOMBALAR
‘Türkiye’nin dört bir yanında aranan DHKP-C’li iki canlıbombanın kimlikleri tespit edildi. İstihbarat kaynaklarına göre Bulut Y. ve Harika K., Yunanistan’daki kamplarda eğitim gördü ve ABD Büyükelçiliği’ne bombalısaldırıyı gerçekleştiren Ecevit Şanlı ile birlikte üç ay önce Türkiye’ye girişyaptı. İki canlı bombanın, yeni saldırılar düzenlemesinden endişe ediliyor...

... DHKP-C’nin 3 ay önce 3 intihar eylemcisini Türkiye’ye soktuğu tespit edildi. Emniyet ve istihbarat birimleri, örgütün Ecevit Şanlı’nın da aralarında bulunduğu 3 teröristi Almanya’dan Yunanistan’a getirdiğini, buradan da sahte kimliklerle Türkiye’ye girmesini sağladığını belirledi. Bu isimlerden Tokat nüfusuna kayıtlı canlıbomba Ecevit Şanlı, 1 Şubat 2013’te ABD Büyükelçiliği’ne yönelik saldırıyıgerçekleştirdi. Eylemde, 20 yıldan beri büyükelçiliği koruyan güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu şehit oldu. Büyükelçi Francis J. Ricciardone’nin davetlisi gazeteci Didem Tuncay da gözünden yaralandı. Bu eylemin ardından güvenlik güçleri, kayıp diğer canlı bombaların peşine düştü. Uzman polisler, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

EYLEMDE NE İŞİN VAR DAYAĞI
Diyarbakır’da, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilişinin 14. yıldönümünü bahane eden bir grup, izinsiz gösteri yaptı.

Koşuyolu Caddesi’nde eylem yapanlar arasında bulunan küçük çocuklar, polis araçları geçerken taş atmak istedi. Bu sırada ağabeyleri olduğu öğrenilen kişiler, kardeşlerini eve gitmeleri konusunda uyardı. Caddeden ayrılmayan 7-8 yaşlarındaki iki çocuk, 13-14 yaşlarındaki ağabeyleri tarafından tokatlandı. Küçük ağabeyler, kolundan ve yakasından tuttukları kardeşlerini caddeden uzaklaştırdı.’

Eylemleri ön plana çıkaran ZAMAN, BDP’ye seslenen Başbakan’ın‘Risk almazsan sürece katkın olmaz’ mesajını sol sütunda daha küçük görürken;

TÜRKİYE GAZETESİ, Başbakan Erdoğan’a Diyarbakırlı çocukların ‘barış ve kardeşlik kokan’mektuplarını manşete çekmiş. Mektupların, teröre başvuranlara ‘ders veren’ niteliğine vurgu yaparak...

Hemen altında ise terörün bitmesi için yürütülen görüşmelerin ‘başdöndürücü’ bir trafikle sürdüğü yazılmış. HÜRRİYET’in manşete layık gördüğü Twitter’dan hakerete ilk hapis başlıklı haber ise Türkiye’de ilk sayfada minik bir kutucuk.

ZAMAN-İLK SAYFA: DANIŞTAY, YÜCEL AŞKIN İLE İLGİLİKARARI İKİ YIL TEBLİĞ ETMEMİŞ
Van 100. Yıl Üniversitesindeki fişleme konusuna dair kararın tebliğ edilmediği haberi ve bu konuya dair son durum; karşılıklı tarafların açıklamları ile aktarılıyor.

BUGÜN-MANŞET: HAİN PLANI HALK ÖNLEDİ
Çözüm sürecini baltalamak isteyenler Öcalan’ın yakalanmasının yıldönümünde ‘hain’plan uygulamak istedi,halk izin vermedi. Şırnak ve ilçelerinde gece yapılacak gösterilerde eylemcilerin ‘halkın’ arasına girerek susturuculu silahla polise ateş açmayı planladığı ancak ‘duyarlı’ bir vatandaşın ihbarı ile bunun önlendiği aktarılıyor. Provokatörün 1 susturuculu 2 silah ve 4 elbombası ile ‘ksıkvark’yakalandığı eklenerek.

6 ÇOCUK DOĞURAN ANNEYE MADALYA
IRMAK’I SEL YUTTU, dikkat çeken diğer başlıklar olmuş BUGÜN’den.

YENİŞAFAK-MANŞET: ÜÇ SICAK MESAJ
Barış havasıestiren Yenişafak ise, barışa giderken çözüme inancı teyid eden mesajlarımanşette öne çıkarıyor ve Öcalan'ın ‘Anayasa mahkemesine bireysel başvuruyu revize ederek devletten istediği tazminattan vazgeçtiğini’ de vurguluyor...Öcalan’ın yakalanışının yıldönümünün; eskiye göre olaysız geçtiği vurgulanıyor.
YENİŞAFAK-İLK SAYFA: BAŞÖRTÜLÜ MEMUR İÇİN İLK ADIM
Başörtülü memur için ilk adım başlığı da Yenişaf’ta ilk sayfada dikkat çeken orta büyüklükte görülmüş bir haber. Bu konu, bugün bazımerkez medya yazarlarının da yer verdiği-desteklediği bir konu gibi duruyor.

POSTA-MANŞET:BİR YANIM BOŞ
Posta’da manşette, Antalya’da selde kaybolan Irmak’ın annesinin kollarının boş kaldığı haberini görüyoruz. Yenişafak ve Türkiye’de bu habere geniş yer ayırmış ilk sayfada.Milliyet’te aynı şekilde.Posta’da üç çocuk teşviğine dair bir diğer haber de ilk sayfada dikkat çekiyor.

STAR-MANŞET:OĞLUMU KURTARDIM KIZIMI BULAMADIM
Star’da Antal’da selde yaşanan dramı manşetten görüyor. Star da Hürriyet de Baykal-Yargıçetesi haberine ilk sayfada yer veriyor ve Mustafa Özsoy’un CHP li Tacidar Seyhan’a ‘Baykal’ın odasına kamera konulmuştur’ sözlerinin ve kaset skandalından sonrada kutlama yaptıklarının savcılıkça belirlendiğini yazıyor.

STAR-İLK SAYFA : ERDOĞAN: BU İŞE YÜREĞİMİZİ KOYDUK
Erdoğan’ın terörün çözümüne dair; ‘kan gözyaşı duracaksa biz Ak Parti olarak her türlü bedeli ödemeye hazırız’ sözleri küçük bir haber halinde aktarılıyor.

Twitter’dan hakarete ilk ceza haberi de ilk sayfada.

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Celasın’ın BÇG toplantılarına katılmadığını söylediğini aktaran bir 28Şubat haberi de küçük şekilde yer alıyor.

HÜRRİYET-MANŞET:TWEET-TEHDİDE HAPİS
Ayrıca ilk sayfada; Yargı Çetesinde Baykal Sürprizibaşlıklı bir haber dikkat çekiyor. Hürriyet’te ilk sayfada 28 Şubat konusunda hiçbir haber yok

HÜRRİYET-İLK SAYFA: SEVİL’E 5 YIL 2 AY 15 GÜN
Sevil Sevimli’ye hapis cezası da dikkat çeken bir diğer başlık. Sevimli Fransa’dan değişim programı ile Eskişehir’e gelmiş bir öğrenci.1 Mayıs’a katılmaktan örgüt üyeliği ile suçlanıyor. Sevimli’nin daha önce Grup Yorum konserine katılmak, parasız eğitim yazılıpankart açmakla suçlanarak bu iddialardan yargılandığı ve 3. Yargı paketi ile tahliye edildiği belirtiliyor.

BİRGÜN-MANŞET:İDAM CEZASI GİBİ
Ermenek M tipi cezaevinde kalan kanser hastası tutuklu Şehabettin Yücel’in ölüm haberi manşette.Yücel’in hastalığı ile iligli girişimlere rağmen tahliye edilmediği ve durumu ağır 50 tutuklu daha olduğu aktarılıyor. Sol sütünda Erdoğan’da artık terörist’başlığı ile, Başabkana’ın grup yorum şiiri okuduğu haberi veriliyor.

BİRGÜN-İLK SAYFA: İMRALI HEYETİ BELLİ OLDU
BDP eşbaşkanı Selahaddin Demirtaş, İmralıya gidecek heyet için engeç Pazartesi başvuru yapacağını açıkladı. Heyette Demirtaş, Pervin Buldan ev Ahmet Türk’ün yer alacağı belirtiliyor. Erdoğan’ın karşı çıktığı belirtilen Gülten Kışanak ve Aysel Tuğluk’un adı yok.

BİRGÜN-İLK SAYFA: OTOPSİ RAPORU ÇARK ETTİRDİ
Diyarbakır’da bomba patlamasıile öldüğü açıklanan 19 yaşındakiŞahin Öner’in otopsi raporunda bomba izi çıkmayınca Vali Mustafa Toprak’ın, açıklamasına getirdiği açıklama aktarılıyor. Öner’inpolis panzeri altında ezilerek öldüğü hatırlatılıyor.

CUMHURİYET-MANŞET:SONU DİKTATÖRLÜK
Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Başkanı Buquicchio’nun açıklamaları aktarılıyor.Başkan, başkanlık siteminin sonunun otoriterliğe gidebileceğini açıklıyor, Ortadoğu’da diktatörlükler yıkılırken rol model Türkiye’nin başkanlık sitemi getirmesi tezattır diyor.

CUMHURİYET-İLK SAYFA: 3 KİŞİDEN BİRİ İCRALIK
‘Ekonominin iyiye gittiği söylemlerini yığılan dosyalar yalanlıyor’denilmiş.

CUMHURİYET-İLK SAYFA: BAKANA SERBEST, SEVİL'E SUÇ
Cumhuriyet, avukatının açıklaması üzerinden, Sevil Sevimli’in Ali Yıldız’ın cenazesine katılmakla suçlandığına dikkat çekiyor ve Yıldız’ın kardeşinin de Bakan Fatma Şahin tarafından ziyaret edildiğini hatırlatıyor.

HABERTÜRK: KİLİSEYE KAÇAK PAPAZ CEZASI
Kilisede vaaz veren ABD li vaizin, kaçak işçi olarak ihbar edildiği vurgulanıyor ve İŞKUR’un kiliseye ceza verdiği aktarılıyor.

HABERTÜRK-İLK SAYFA: BİRİNİ KURTARABİLDİ
Antalya sel haberi...

HABERTÜRK-İLK SAYFA: ONUNCU DALGA İLE DEVAM - İLK DALGANIN YORGUN PAŞALARI
28 Şubat haberi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder