21 Şubat 2013 Perşembe

'GEL LİNCE GİDELİM' VE 'TERÖRİSTLE KUCAKLAŞMAK'


Bugün genel başlıklarda, Sinop-Samsun olaylarında kim işin içinde sorusuna cevap veren manşetler ve ilk sayfa haberleri dikkat çekiyor. Kimi gazete hala; ‘oklar AKP’lileri adres gösteriyor’ kimi de ‘oklar CHP’lileri gösteriyor’ diyen demeçleri, başlığa çekiyor.
Birgün; Samsun’da polisin koluna girmiş bir protestocunun videosunu ilk sayfada haberleştiriyor. Bazı gazeteler ise manşette kendi gündemlerini yapmışlar.
Milliyet, komisyon başkanının açıklamasına yer vererek, Uludere Raporunu hatırlatıyor.


İşte Özetler

Bugün Birgün ile başlarsak;

BDP’lilerin treröristler ile kucaklaştığı görüntüler üzerinden mecliste dokunulmalzık dosyaları hazırlanmıştı. Sarılmak gibi bir eylem suç olarak görüldü. Asıl muhtemel hedef Silahlanalım diyen BDP’li vekilin dokunulmazlığIı ve bu şiddet söylemi olduğu yorumları yer aldı basında. Ama sarılma görüntüleri daha erken yapıldığından ilk olarak, o konuda hazır dosya işleme konuldu. Bir nevi ‘şiddete çağrıya’sarılmaya soruşturma’ ile cevap verildi. Yeni dosyanın vakit kaybettireceği ve hemen cevap verilmek istendiği yorumları yapıldı. İktidar partisi her iki eylemi de şiddetle kınadı.

Şimdi bugün Birgün ilk sayfaya bakınca, Kanka Gel Lince Gidelim diye bir haber var. Samsun’da ‘lince’ gittiği belirtilen bir kişinin youtube daki görüntüleri aktarılıyor. Protestocu, polisin koluna girmiş sarmaş dolaş gidiyorlar. Bu ‘linçciye’ sarılan ve protestoculara müdahale kararında yetkisi olup olmadığı bilinmeyen bir polisten yola çıkıp; genel olarak polisin müdahaleyi ağırdan aldığını söylüyor haber. Aslında bu haber etkileyici. Daha önce BDP’lilerin teröriste sarıldı, basın ve halk tartıştı. Burada polisin protestocuya sarıldığı görülüyor. O protestocu, şiddete bulaştığı görülen bir protestocu mu? O polis, eylemi ağırdan almaya yetkisi olan bir polis mi? Bu soruların cevabı ilk sayfada olmalıydı. Asıl konu; barış sürecindeki eylemsizliklerini ve genel yaklaşımlarını; şehit verdiği bilinen bölge insanına ‘anlatmaya’ giden temsilci-vekillerin linç edilmek istenmesi iken ‘sen yaptın ben yaptım’a geri dönülüyor. Terörist ile kucaklaşma haberi nasıl verilmişti kimi gazetelerde ve bu haber nasıl verildi bakmak yeterli.

Bugün manşet ise Samsun’da Taş Atanlardan Biri Astsubay şeklinde. İfadesinde izinde olduğunu söyleyen astsubay’ın İzmirden geldiği aktarılıyor. Olaylarda 56 kişi gözaltına alınmıştı. İfadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldılar.14 kişinin sorgusu sürüyor.

Cumhuriyet bugün AKP Öncülük Etti manşeti ile çıkmış. CHPlilerin; Ak Parti’nin suçlamasına cevabı manşette.

Sözcü ise ilk sayfada Sinop Olaylarında Ak Parti Parmağı başlıklı bir habere yer veriyor.

Özgür Gündem sürmanşette; Sinop Özel Harp Tezgahı başlığı, dikkat çekiyor. BDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü’nün ‘halkın değil gladio güçlerinin tezgahı’ yorumu aktarılıyor. Manşet Kürtçe; Bugün Dünya Anadil Günü.

Vatan’ın manşeti Üç İsim de İmralı’dan.

Yenişafak; Muhaliflere MİT Kalkanı başlığı ile Suriye sınırındaki Cilvegözü’nde yaşanan gerginlik sonrası muhalif liderlerin korunduğunu aktarıyor.

Milliyet’te ilk sayfada Uludere raporunun tamamlanmasına az kaldığını aktaran bir haber  var.Komisyon başkanı İlhan Şener’in ‘masum bir güvenlik operasyonu olabilir’ dediği aktarılıyor.

Hürriyet manşette; Kameralar Kalksın başlığını görüyoruz. Mobeseler Kalksın diyen telekulak komisyonu üyesinin sözleri; sosyal medyada da tartışıldı. Bazıları; mobese kalsın; avm girişlerindeki aramalar kalksın düşüncesinde. Dışarıda kameralar özel hayatı ihlal eder mi tartışılıyor ama içeriye, evlere giren kameraların ihlal ettiği kesin. Hala; yargı çetesi davalarında, ana muhalefete kurulan parti içi kameralı tuzakları yazıyor gazeteler ilk sayfalarda. ‘sokak da özel hayat’ düşüncesi  çok ince bir düşünce; Zeyid Aslan çok ileri bir yerden yaklaşıyor. Şu aşamada mobeseler ve avm kameralarının kimlerin eline geçebileceği özel hayatın gizliliğinin ihlali noktasında nasıl muhafaza edildiği falan düşünülebilir.

Güneş ilk sayfada Şemsiye Mangası başlığı dikkat çekiyor.Başbakanlıkta Yeni kurulan ekip ile yağışlı havalarda devlet büyüklerine şemsiye tutulacağı aktarılıyor.

Yeni Asya’da ise Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Enver Yücel’in sözleri manşette: Ulusalcı Eğitim Nükleerden Tehlikeli. ‘Suçsuz doğan çocuklar, ulus devletlerin ders kitaplarındaki telkinler ile birbirine düşman haline getiriliyor’ diyor Yücel.

Radikal, manşete, Yargıtay Başkanı’nın yargıyı birleştirme projesine itirazını taşıyor, Tek Çatı; Geriye Gidiş başlığı ile. Ali Alkan, Ak Parti’nin yargı ile ilgili değişiklik önerisinin AB normu ve yargı tarafsızlığı-bağımsızlığından geriye gidiş olduğunu söylüyor, HSYK’nın yapısına dokunmamak gerektiğini vurguluyor.

Sabah ilk sayfada Öcalan’ın kardeşine, ‘eş başkanlar şart değil kim gelse olur’ dediğini aktarıyor.

Taraf manşet, Said Nursi’nin Mezarı Isparta’da. Haber başbakanlık arşivlerinden çıkan bilgiyi paylaşıyor. Sürmanşette CHP içindeki yenilikçi kanat,kriz ve ayrışmaya dair çeşitli isimlerin demeçlerini toplayan bir çalışmaya yer verilmiş.

 

1 yorum: