20 Şubat 2013 Çarşamba

SERBEST KALAN KCK'LILARIN MESAJLARI VE GAZETELER

 




Bugün temel konulara özetle bakarsak;
Serbest kalan KCK tutuklularının mesajlarının, her gazetede farklı bölümleri yer almış ve bu; tabloyu oldukça farklı gösteriyor. Ya soruşturmanın hukukiliğine yönelik eleştirileri görülmemiş, sadece barış mesajları ve İmralı sürecine yönelik destekleri verilmiş, ya barış mesajları görülmemiş 'süreç böyle giderse özgür hissedemeyiz' sözleri öne çıkmış.
Bunun dışında Karadeniz'de BDP heyetinin yaşadıklarına yönelik açıklamalar da bazı gazetelerde tek taraflı aktarılırken, bazı gazetelerde her ihtimal masaya yatırılıyor ve her kesime yönelik suçlamalar birarada görülmüş. Yine bütün gazeteleri okumadan olayın altında yatana dair bağımsız düşünmek neredeyse zor. Kimisi sadece MHP-CHP'yi hedef gösteren açıklamlara yer vermiş, kimisi AK Parti ve MHP yi sorumlu tutan açıklamaları vermek ile yetinmiş, aşağıda detayı yer alıyor, sadece bir gazete; Özgür Gündem; tüm olasılıkları ilk sayfasına çıkarıyor. Birgün'den Ertuğrul Mavioğlu'nun yazısı da bu noktada çok dillendirilmeyen bir düşünceyi aktarıyor. Manşette ise sadece Ak Parti ve MHP adres gösteriliyor. Türkiye'nin manşetinde ise; 99 Lİraya Kasko haberi dikkat çekiyor.
Yenişafak’ta; Sivas’tan sonra Samsun’da BDP’li heyetin yaşadıkları, Yine Linç Girişmibaşlığı ile ilk sayfada. Manşette ise Pollmark’ın sahibini konuşturmuşlar, Osmanlı İnterlandı Muhalefeti Korkuttu diyor. İktidar partisine rapor sunan bir araştırma şirketi sahibinin tespitleri dikkat çekiyor.
Günlerdir DHKP-C yi manşete taşıyan Zaman’ın manşetinde bu sefer operasyon var. 168 gözaltı duyuruluyor. Bu arada KCK soruşturmasında serbest kalan iki isim; Yenişehir eski belediye başkanı Fırat Anıl ve Kızıltepe belediye başkanı Ferhan Türk tahliye edildiklerinde ‘bu şekilde devam ettiği sürece kendilerini özgür hisetmeyeceklerini’ belirtmişler. Van’ın Bahçesaray İlçesinin Yolu Açıldı haberini ilk sayfada görüyoruz.D iyanetten Engelli Memura 2000 Kişilik Kadro bir diğer ilk sayfa haberi.
Milliyet; operasyonu, Devrimci Memura 28 Kentte Operasyon başlığı ile veriyor. Karadenizdeki olayları; Başbakan’ın açıklaması ile görüyorlar: ‘Sinoptaki Olaylar CHP ile MHP’nin Provokasyonu, Yasal Toplantıya Saygı Duymak Zorundasın’ diyor başbakan.Hasan Cemal de ilk sayfadan Erdoğan’ın Sinoptaki olayları kınayarak doğru tutum sergilediğini ifade ediyor. Kenya Benzetmesi başlığı ile Apo’nun Paris cinayetine ilişkinBeni Buraya Kim Getirdiyse Onlar Yaptı’sözü ilk sayfada. Bu sözler pek çok adrese yorulabilir. Bugün Beşir Atalay Başkanlığında Terörle Mücadele Yüksek Komisyonu toplantısı var. Atalay; sonra da Diyarbakır’a gidecek. Onu da hatırlatalım.
Hürriyet’te manşetten önce Nil Karaibrahimgil’in Londra moda haftasında, Burberry defilesinde giydiği pembe kıyafeti gösterir fotoğraf dikkat çekiyor. Kostüm müthiş ve çok iyi taşımış. Manşette bir özel haber var; Cansu Çamlıbel imzalı.İlk sayfada ayrıca; İlker Bşabuğu’un mektubu yer buluyor, kaçgündür yazarlarında yazdığı zaviye ile, Başbuğ; ‘Sakık Muteber de Koşaner Değil mi’ diye soruyor. Hiçbirşeyin göründüğü gibi olmadığı bu dünyada, bağımsız yargının itibar edip etmediği bir şeyin sorgulanmasının nedeni; güvenilebilen bir yargı imajı-algısıolmaması. Şemdin Sakık’a terörist diyen Başbuğ, terörist muteber onunla savaşan değil demeye getirmiş.Esad Halep’i Scudla Vurdu başlığını da görüyoruz ilk sayfada.
Star da bugün manşette önemli bir konuya yer veriyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, tam gün yasası ile küsen doktorların dönüşüne yeşil ışık yaktı denilmiş.Bakan hocalarımızı tekrar kazanmak istiyoruz,konuşup formül bulacağız diyor. Bu haber Bu da Doktor ile Barış Süreci başlığı ile yer almış. Star sokağın gündemini de yakalayarak MHP lideri Bahçeli’nin araçta Ferdi Tayfur dinlerken çekilmişvideosunu da ilk sayfaya taşımış, Gurbetin Yollarına başlığı ile. KCK kapsamında içeri alınanlardan tahliye edilenlerin mesajı ilk sayfada yer bulmuş.Bu açıklamlarda sürece yönelik olumlu mesajlarıyansıtılıyor, sitem yansıtılmıyor.Hemen altında ise,DHKP-C’nin Kamu Yapılanmasına Darbe başlığını görüyoruz.
Güneş’te manşet Karadeniz Çıkmazı; spot: BDP’liler Mahsur Kaldı. Samsun’da yaşananlarıN aktarıldığı haberin fotoğrafı tabloyu gösteriyor.
Akşam’da; CHP li Umut Oran’ın teşvik yasasının uzatılması için verdiği teklifin ardından, uçakta Zafer Çağlayan ile arasınd ageçen diyalog manşette. İkilinin sıcak diyaloğu aktarılıyor.Demirtaş ve Türk’e Hükümet’ten Veto başlığı dikkat çekiyor.
Birgün’de KESK’E 28 İlde Operasyon başlığı sürmanşette. Linç Kardeşliği başlığı altında, AKP ve MHP’nin birlikte hareket ettiği iddia ediliyor. Milliyet’te Başbakan’ın CHP ve MHP’yi adres gösterdiği açıklamada, daha önce Sinop’taki olaylarda adı geçen gençlik kolları başkanına ve Sinop belediye başkanına dair bir cevap yoktu. Ertuğrul Mavioğlu ise bunun; sadece hassas vatandaşların işi olmadığını ima ediyor.Dink katliamı neyse bu da odur demeye getiriyor. Reha Erdem’in yeni filmi Jin ilk sayfada. Yargıtay’ın Tecavüz mü Sonrasındaki Dedikodular mı Ruh sağlığını Bozdu diye sorması da; Tecavüz mü Dedikodu mu başlığı ile bir diğer ilk sayfa haberi. Yargıtay’ın ‘ne farkeder’ diyen yerel mahkeme kararını onadığı aktarılmış.
Bugün; sürmanşette Baykal ile ilgili; yargıçetesi kapsamında kaset olayına sevindiği kayıtlara yansıyan; CHP eski milletvekili Tacidar Seyhan yazılı ifade verdi haberi yer alıyor.Seyhan’ın, çete lideri iddiasıyla tutuklanan Mustafa Özsoy’un başka dinlemelere ve kameraya dair kendisine bilgi verdiğini aktarıyor haber; Kamerayı Söylemişti başlığı ile. Başbakan’ın Başkanlık için ısrarcı olmayız açıklaması da Bugün ilk sayfada yer almış. ‘Örgütle bağlantılı’memurların gözaltında olduğu haberi de; Kriptolu Listede 605 Memur başlığı ile aktarılıyor. Mevzuyu en net anlatan haber aslında. Fakat ‘örgütle aktif bağlantı’ hikayesi biraz karanlık kalıyor.
Cumhuriyet; DHKP-C operasyonunu; Büyük Dalga Büyük Dram başlığı ile duyuruyor, bir çiftin bebeklerine bakacak kimse olmadığı için; 3 aylık bebekleri ile gözaltına alındığı ancak sonra tahliye edildikleri detayı aktarılmış ilk sayfadan. Silivri’de İmaj Taktiği başlıklı haberde ise, Başbuğ’un avukatızaviyesi ağır basıyor. Eski komutanların tanık olarak dinlenmesine itiraz dile getiriliyor. İlk sayfada yer alan Mustafa Kemal Erdemol başlıklı bir diğer yazıdizisi de önemli: Lazkiye-Şam Yolları:Suriye’nin Yeni Direniş Güçleri. Bu bölgelerden yansıtılan mazarada; Suriye ordusu duruma hakim, halk kaçmak yerine direnişe kartşı örgütlenmiş deniliyor. Bu hatta, bu manzara doğal.
Habertürk sürmanşet; Singapur’da ilk bebeğe doğum sonrası 12.000 dolar, yılboyu toplamda 166.000 doları bulan ödemeler var denilmiş. Manşette Başbakan’ın barış arayışını eleştirenleri ‘Bu Nasıl Vampirlik, kan sevdası,vicdansızlık’ dediği aktarılıyor. MHP liderinin de ‘çözüm süreci’ne dair Rüzgar Olur Savururuz çıkışı hemen altında yer almış.
Milli Gazete; Haçlı Sofrası başlığı ile çıkmış. Dünya, içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkmak için doğal zenginlikleri sömürmek üzere Afrika’nın ‘başına çökmekle’ suçlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder